Ta strona używa plików cookies do poprawnego działania.
Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych, analitycznych i marketingowych, w tym badania Twoich zainteresowań i dopasowania do nich reklam na innych stronach www. Możesz określić w przeglądarce warunki przechowywania i dostępu do cookies. Dowiedz się więcej

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

weber ZM5

weber ZM5
weber ZM5

Najważniejsze właściwości

  • wytrzymałość na ściskanie 5MPa
  • do murowania ścian
  • dobra przyczepność do podłoża i elementów murowanych
  • szybka i łatwa w przygotowaniu
  • mrozoodporna i wodoodporna

Cementowa zaprawa murarska, 5 MPa. Do ścian konstrukcyjnych, nośnych, działowych i osłonowych.

Charakterystyka

Najważniejsze właściwości produktu

Cementowa zaprawa murarska, 5 MPa

  • wytrzymałość na ściskanie 5 MPa
  • grubość spoiny 10-15 mm
  • mrozoodporna - do wewnątrz i na zewnątrz
  • wodoodporna
  • do murowania ścian konstrukcyjnych, nośnych, osłonowych, działowych
  • do murowania cegieł, bloczków z gazobetonu, pustaków z: ceramiki, cegieł wapienno-piaskowych, silikatów, betonu i keramzytobetonu
  • łatwa i szybka w stosowaniu

Zastosowanie produktu

Do murowania ścian wewnętrznych i wewnętrznych konstrukcyjnych, nośnych, fundamentowych, osłonowych działowych z cegieł, pustaków ceramicznych, bloczków i pustaków keramzytowych, cegieł wapienno piaskowych, bloczków betonowych, gazobetonowych itp. Zastępuje tradycyjne zaprawy budowlane przygotowywane na placu budowy - jest przy tym szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu oraz wykonaniu, zapewnia jednakowe, dobre parametry robocze i wytrzymałościowe dla każdej wymieszanej partii zaprawy. Bardzo pomocna przy pracach remontowych - umożliwia przygotowanie małych porcji zaprawy w miejscu zastosowania. Do murowania cegieł klinkierowych i elewacyjnych zaleca się stosować zaprawę weber ZK552 (M 100/600). Do tynkowania elementów wymurowanych zaprawą weber ZM5 (M5) zaleca się stosować tynki cementowe, cementowo-wapienne i cementowo-polimerowe Weber.

Dokumentacja techniczna

Wyślij lub pobierz dokumentację

Możesz wysłać dokumenty na swoją skrzynkę e-mail, lub pobrać ją bezpośrednio.

Dane techniczne

Dane techniczne

Reakcja na ogień: A1 - niepalny
Wytrzymałość na ściskanie
(po 28 dniach): 
≥ 5 N/mm²
Początkowa wytrzymałość na ścinanie
(wartość tabelaryczna) :
≥ 0,15 N/mm²
Współczynnik przepuszczalności
pary wodnej μ (wartość tabelaryczna):
15 / 35
Współczynnik przewodzenia ciepła λ10,dry
(wartość tabelaryczna):
0,82 W/m K
Zawartość chlorków: ≤ 0,05%
Proporcje mieszania: 3,0 - 3,5 l wody na 25 kg
Czas zużycia: do 2 h
(zależnie od temperatury)
Grubość warstwy: 10 - 15 mm

Opakowania

Przechowywać w oryginalnych, nieuszkodzonych opakowaniach, chronić przed wilgocią. Okres przydatności do użycia wynosi 12 miesięcy od daty produkcji.

Zużycie

Zależnie od wymiarów elementów murowych i grubości spoiny, np. ok. 35 kg/m2 dla ściany o grubości 1/2 cegły przy spoinie 10 mm.

  • wydajność: ok. 14,5 l zaprawy z 25 kg suchej mieszanki

Wykonanie

Wskazówki wykonawcze

Podłoże oraz elementy murowane: cegły, pustaki, bloczki itp. muszą być czyste (wolne od zanieczyszczeń osłabiających wiązanie na przykład: tłuszcze, bitumy, pyły, kleje, resztki zaprawy) i suche. Bezpośrednio po wymieszaniu, należy nanosić zaprawę kielnią i lekko dociskać murowane elementy. Przestrzegać tradycyjnych zasad technologii murowania. Murować na pełne spoiny. Temperatura otoczenia i podłoża w trakcie wykonywania prac i przez następne 7 dni powinna być wyższa niż + 5°C. Wykonany element chronić przed opadami atmosferycznymi lub gwałtownym wysychaniem. Świeże zabrudzenia zaprawą zmywać wodą, stwardniałe usuwać mechanicznie.

Do 3,0 - 3,5 l czystej, chłodnej wody wsypać 25 kg (worek) suchej mieszanki weber ZM5 i mieszać przez 3 - 4 min. wolnoobrotowym mieszadłem elektrycznym do uzyskania jednorodnej masy. W przypadku stosowania betoniarek, zaprawę mieszać przez 6 - 8 min. Przygotowywać porcje, które zostaną zużyte w ciągu 2 h. Nie dodawać więcej wody niż zalecana ilość, ponieważ obniży to wytrzymałość oraz zwiększy skurcz zaprawy. Niedopuszczalne jest „ulepszanie” wyrobu przez dodawanie piasku, cementu itp. Zaprawę bezpośrednio po wymieszaniu, nanosić kielnią i lekko dociskać murowane elementy. Przestrzegać tradycyjnych zasad technologii murowania. Murować na pełne spoiny 10 - 15 mm.