Właściwości jastrychów: sposób i miejsce przygotowania
Z przynależności do danej grupy wynikają konkretne właściwości, jakie muszą spełniać jastrychy, dlatego dobrze jest wiedzieć czym charakteryzują się poszczególne ich rodzaje, aby sprawdzić, czy nadają się do naszej budowy i jak zachowują się podczas prac.
„Jastrychy przygotowywane fabryczne, które rozrabia się tylko z wodą, pozwalają łatwiej utrzymać wysokie parametry wykonania i osiągnąć pewniejszy efekt niż wyroby mieszane tradycyjnym sposobem na budowie. Najlepszej jakości składniki oraz ich proporcje zostały zaprojektowane i sprawdzone przez producenta, więc pewność, że wyrób będzie spełniał oczekiwania inwestora i wykonawcy jest większa” – mówi Waldemar Król, regionalny menadżer sprzedaży inwestycyjnej Weber.
W przypadku przygotowywania jastrychów na budowie należy zwrócić większą uwagę na dobór surowców i ich odpowiednie łączenie ze sobą.
„Jakość jastrychu podawanego, na przykład z betoniarek lub urządzenia typu miksokret na budowie, zależy w znacznej mierze od kompetencji i wiedzy fachowców. Trzeba bardziej pilnować utrzymania właściwych standardów technologicznych i organizacji prac. Zmiennych jest więcej: proporcje składników, ich jakość, dokładność dozowania itp. – to wszystko wpływa na późniejsze parametry warstwy podkładowej, np. jej wytrzymałość” – tłumaczy Waldemar Król, regionalny menadżer sprzedaży inwestycyjnej Weber.